Implantet Dentare

PIN

Kirurgjia e implantit dentar është një procedurë që zëvendëson rrënjët e dhëmbit me metal, nëpërmjet vidhosjes duke zëvendësuar dhëmbët e dëmtuar ose të zhdukur me dhëmbë artificialë që duken dhe funksionojnë njësoj si dhëmbët realë. Kirurgjia e implantit dentar mund të ofrojë një alternative të mirëpritur për protezat ose lidhjet me urë që nuk përshtaten mirë dhe mund të ofrojnë një mundësi kur mungesa e rrënjëve të dhëmbëve natyralë nuk lejon ndërtimin e protezave ose zëvendësimin e dhëmbëve me urë.

Se si kryhet operacioni i implantit dentar varet nga lloji i implantit dhe gjendja e nofullës suaj. Kirurgjia e implantit dentar mund të përfshijë disa procedura. Përfitimi kryesor i implanteve është mbështetje e fortë për dhëmbët tuaj të rinj – një proces që kërkon shërimin e kockës rreth implantit. Për shkak se ky shërim i kockave kërkon kohë, procesi mund të zgjasë shumë muaj.

Përse impantet dentare janë një zgjedhje e mirë?                    

Implantet dentare vendosen në mënyrë kirurgjikale në nofullën tuaj, ku shërbejnë si rrënjët e dhëmbëve që mungojnë. titaniumi i gjendur në implant bashkohet me nofullën dhe kjo nuk e lejon implantin të rrëshkasë, të bëjë zhurmë apo të shkaktojë dëmtim të kockës, sic mund të ndodhë nga vendosja e urës apo protezave. Materiali nuk mund të kalbet si dhëmbët normalë.

Në përgjithësi, implantet dentare mund të jenë të përshtatshme në rastet kur:

 • Keni një ose më shumë dhëmbë që mungojnë
 • Keni një nofull që ka arritur në rritjen e plotë
 • Keni kockë të mjaftueshme për të siguruar implantet ose janë në gjendje të kenë një shartim kockash
 • Keni inde të shëndetshëm oral
 • Nuk keni kushte shëndetësore që do të ndikojnë në shërimin e kockave
 • Jeni të gatshëm të angazhohen disa muaj për procesin
 • Nuk pini duhan

Rreziqet

Si çdo ndërhyrje kirurgjikle edhe kirurgjia e  implantit dentar paraqet disa rreziqe shëndetësore. Problemet janë të rralla, megjithatë, dhe kur ato ndodhin, ato zakonisht janë të vogla dhe trajtohen lehtësisht. Rreziqet përfshijnë:

 • Infeksioni në vendin e implantit.
 • Lëndimi ose dëmtimi i strukturave përreth, siç janë dhëmbët e tjerë ose enët e gjakut.
 • Dëmtimi nervor, i cili mund të shkaktojë dhimbje, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në dhëmbët tuaj natyralë, mishrat e dhëmbëve, buzët ose mjekrën.
 • Problemet me sinusin, kur implantet dentare të vendosura në nofullën e sipërme shpërthejnë në një nga zgavrat tuaja të sinusit.

Përgatitja për impalntim

Procesi i planifikimit të implanteve dentare mund të përfshijë një sërë specialistësh, duke përfshirë një mjek që specializohet në kushte të gojës, nofullës dhe fytyrës (kirurg oral dhe maksilofacial), dentist i specializuar në trajtimin e strukturave që mbështesin dhëmbët, si mishrat e dhëmbëve dhe eshtrat (periodontist), një dentist që harton dhe përshtatet dhëmbë artificialë (protodontist), ose herë pas here një specialist në vesh, hundë dhe fyt (ENT). Të gjithë këta specialistë janë në dispozicionin tuaj vetëm në klinikën ’Ledismile’.

Procesi i implantimit

Për shkak se implantet dentare kërkojnë një ose më shumë procedura kirurgjikale, duhet të keni një vlerësim të plotë për t’u përgatitur për procesin, duke përfshirë një:

 • Kontroll gjithëpërfshirës dentar.
 • Grafi panoramike dhe skaner 3D
 • Modele të bëra nga dhëmbët dhe nofulla.
 • Rishikimi i historisë suaj mjekësore. Tregoni mjekut tuaj për çdo gjendje mjekësore dhe çdo ilaç që merrni, përfshirë recetën dhe ilaçet pa recetë dhe suplementet. Nëse keni kushte të caktuara të zemrës ose implantet ortopedike, mjeku juaj mund të përshkruajë antibiotikë para operacionit për të ndihmuar në parandalimin e infeksionit.
 • Plani i trajtimit. Përshtatur me situatën tuaj, ky plan merr parasysh faktorë të tillë si sa dhëmbë ju nevojiten për të zëvendësuar dhe gjendjen e nofullës e dhëmbëve të mbetur.

Kirurgjia e implantit dentar është një operacion i kryer në faza me kohë shërimi midis procedurave. Procesi i vendosjes së implantit dentar përfshin hapa të shumëfishtë, duke përfshirë:

 • Heqja e dhëmbit të dëmtuar.
 • Përgatitja (shartimi) i nofullës, kur është e nevojshme.
 • Vendosja e implantit dentar.
 • Rritja dhe shërimi i kockave.
 • Vendosja e abutmentit.
 • Vendosja  dhëmbit artificial.

I gjithë procesi mund të zgjasë shumë muaj nga fillimi në fund. Pjesa më e madhe e asaj kohe i kushtohet shërimit dhe duke pritur rritjen e kockave të reja në nofullën tuaj. Në varësi të situatës tuaj, procedurës specifike të bërë ose materialeve të përdorura, hapa të caktuar ndonjëherë mund të kombinohen.

Rezultatet

Shumica e implanteve dentare janë të suksesshme. Ndonjëherë, megjithatë, kocka nuk arrin të bashkohet si duhet me implantin metalik. Pirja e duhanit, për shembull, mund të kontribuojë në dështimin e implantit dhe sjelljen e komplikimeve.

Nëse kocka nuk arrin të bashkohet mjaftueshëm, implanti hiqet, kocka pastrohet, dhe ju mund ta provoni procedurën përsëri pas rreth tre muajsh.

This image has an empty alt attribute; its file name is Bone-Grafting-for-Dental-Implants-san-diego.jpg

Ju duhet të ndiqni këshillat e mëposhtme për të pasur dhëmbë të shëndetdhe implante që zgjasin:

 1. Praktikoni higjenë të shkëlqyer orale si për dhëmbët natyralë ashtu edhe për dhëmbët artificialë mbi implante dhe duke mos lënë pas dore edhe mishrat e dhëmbëve.
 2. Përdorni furca të dizenjuara posacërisht për pastrimin e zonave midis dhëmbëve, mishrave dhe vendosjet metalike.
 3. Konsultohuni rregullisht te dentisti.
 4. Programoni kontrolle dentare për të siguruar shëndetin dhe funksionimin e duhur të implanteve tuaja dhe ndiqni këshillat për pastrimin profesional.
 5. Shmangni zakonet të cilat dëmtojnë dhëmbët si përtypja e sendeve të forta ose konsumimin e duhanit dhe kafeinës.

Pyetjet më të shpeshta që më bëjnë pacientët në lidhje me implantet dentare:

 1. Kush është një kandidat i mirë për implantet dentare?

Pothuajse kushdo që i mungon një dhëmb i vetëm, dhëmbë të shumëfishtë ose të gjithë dhëmbët janë kandidatë për implantet dentare. Për të parë nëse ju jeni një kandidat për vendosjen e implanteve.

2. Cilat janë avantazhet e implanteve dentare?

Njerëzit janë “të bekuar” me 2 grupe dhëmbësh (dhëmbë e qumështit dhe dhëmbë të rritur / të përhershëm). Kur një dhëmb i vetëm i përhershëm ose dhëmbë të shumëfishtë humbasin për shkak të prishjes së dhëmbëve ose sëmundjes së mishit të dhëmbëve, implantet dentare tani mund t’i zëvendësojnë ato si grupi i 3 i dhëmbëve të fiksuar! Implantet dentare mund të zgjasin një jetë dhe mund të përmirësojnë pamjen tuaj, besimin tuaj dhe aftësinë tuaj për të ngrënë ushqime që ju pëlqen, dhe të marrin pjesë në një mënyrë jetese aktive, pa u shqetësuar për dhëmbët tuaj. Implantet dentare janë bërë nga titan dhe nuk mund të marrin kurrë prishje të dhëmbëve!

3. A ka rreziqe implantimi dental?

Si çdo procedurë kirurgjikale orale, ekziston rreziku i infeksionit, inflamacionit dhe dhimbjes, por protetologu i klinikës ‘Ledismile’ do të diskutojë se si mund të menaxhohen këto për situatën tuaj specifike. Nëse nuk ka kockë të disponueshme për të vendosur implantin, atëherë mund të kërkohen procedura të shartimit të kockave.

4. Sa të suksesshëm janë implantet dentare?

Suksesi ndryshon nga individi në individ dhe varet kryesisht nga shëndeti i përgjithshëm i paciantit. Për një individ të shëndëtshëm me një higjenë të mirë orale, suksesi i implanteve dentare në klinikën ‘Ledismile’ shkon nga 95%-99% të rasteve.

5. A zgjasin implantet dentare?

            Ndryshe nga dhëmbët natyralë, implantet dentare nuk janë të ndjeshme ndaj sëmundjeve të dhëmbëve siç është prishja; sidoqoftë, shëndeti i mishrave të dhëmbëve është thelbësor për suksesin e implantit. Kujdesi i ndërgjegjshëm në shtëpi nga pacienti, pastrimet dhe kontrollet e rregullta profesionale janë elemente thelbësore për qëndrueshmërinë e implantit dentar. cdo pacient është i ndryshëm, dhe suksesi mbështetet në diagnozën dhe planifikimin, historinë mjekësore dhe një sërë faktorësh të tjerë.

6. A janë implantet dentare të lëvizshëm si protezat apo qëndrojnë në gojë?

Jo, implantet dentare janë të fiksuara në kockë dhe lejojnë që dhëmbët të zëvendësohen në atë mënyrë që është më afër dhëmbëve natyralë.

Nëse keni pyetje të tjera lidhur me Implantet Dentare ju lutem mos hezitoni të na kontaktoni në format tona të kontaktit:

Tel: +3555122299

Facebook: Klinika Dentare ‘Ledismile’

Instagram: klinika_ledismile

You May also Like