Protetikë Dentare

PIN

Protetika dentare është specialiteti i dhëmbëve që ka të bëjë me diagnozën, planifikimin e trajtimit, rehabilitimin dhe mirëmbajtjen e funksionit oral, rehatinë, pamjen dhe shëndetin e pacientëve me gjendje klinike të shoqëruar me dhëmbë të humbur ose të mangët ose inde oral dhe maksilofaciale duke përdorur zëvendësues biokompatibil.

Protezë mbi bare mbi implante dhe protezë totale

Një protezë dentare është një protezë intraorale (brenda gojës) që përdoret për të rivendosur (rikonstruktuar) defektet intraorale siç janë dhëmbët që mungojnë, mungesa të pjesëve të dhëmbëve dhe mungesa të strukturave të buta ose të forta të nofullës dhe qiellzës. Prosthodontics është specialiteti dentar që përqendrohet në protezat dentare. Proteza të tilla përdoren për të rehabilituar manipulimin (përtypjen), për të përmirësuar estetikën dhe të folurit e ndihmës. Një protezë dentare mund të mbahet në vend duke u lidhur me dhëmbët ose implantet dentare, ose duke u mbajtur pasivisht nga muskujt përreth. Ashtu si llojet e tjera të protezave, ato mund të fiksohen përherë ose të hiqen; protezat fikse dhe protezat e heqshme bëhen në shumë variacione. Protezat dentare të fiksuara në mënyrë të përhershme përdorin ngjitës ose vida dhëmbësh, për t’u ngjitur në dhëmbë ose implantë dentarë. Protezat e lëvizëshme mund të përdorin fërkime kundër sipërfaqeve të ngurta paralele dhe nënveshjeve të dhëmbëve ngjitur ose implanteve dentare, duke përdorur mbajtjen e mukozës (me ose pa ndihmë nga ngjitësit e protezave), dhe duke shfrytëzuar muskujt përreth dhe konturet anatomike të nofullës për të mbajtur në mënyrë pasive.

Protezat fikse

Protezat fikse përfshijnë këllëfët dhe urat. Ato përdoren për të zëvendësuar dhëmbët natyralë dhe për të përmirësuar estetikën e dhëmbëve, kur dhëmbët dëmtohen, por akoma mund të rikuperohen.

Kurorat dentare janë restaurime artificiale që zëvendësojnë përgjithmonë dhëmbët e thyer, të humbur ose të copëtuar. Janë veshje që shkojnë përtej dhëmbit origjinal. Kurorat mund të jenë prej qeramike prej zirkoni, metali qeramik, ari qeramik ose qeramika e plotë.

Përveç zëvendësimit të një dhëmbi në përsosmëri, ata janë gjithashtu në gjendje të përsërisin natyralitetin. Protezat dentare fikse përfshijnë kurora dhe ura të fiksuara në dhëmbë natyralë dhe ato të fiksuara në implantet e integruara të kockave. Ato janë proteza të përhershme dentare: të çimentuara në dhëmbë natyralë ose rrënjë artificiale dhe nuk mund të hiqen.

Kurora– Në rast se kurora e dhëmbit është e dëmtuar në mënyrë të konsiderueshme ose estetikisht e papërshtatshme, ne e shpojmë dhe e zëvendësojmë me një kurorë artificiale.

Ura– Në rast se një ose më shumë dhëmbë mungojnë, ne shpojmë dhëmbët fqinj dhe ata shërbejnë si bartës të disa kurorave të lidhura në një urë.

Protezat e lëvizshme

Në rast se humbja e dhëmbit është aq e domethënëse sa nuk mund të vendoset një urë ose implant dentar, atëherë përdorim protezat e lëvizshme. Ato mund të hiqen nga goja dhe për këtë arsye janë të lehta për tu mirëmbajtur. Mund të jenë:

Protezat totale– Përdoret kur nuk ka as një dhëmb të pranishëm në nofull. Duke e përdorur këtë protezë, ndodh atrofia e kockave kështu që pas një kohe është e nevojshme ta rimodeloni.

Protezat e pjesshme- Kjo bëhet kur ka dhëmbë të pranishëm në nofull. Ato janë të lidhura me urën ku janë bashkimet. Shtojcat e përbashkëta lidhin urën dhe protezën e pjesshëme. Ajo bëhet nëpërmjet një lidhje të padukshme e cila mundëson një rezultat të mirë estetik. Proteza mund të hiqet dhe duhet të mirëmbahet.

Nëse keni pyetje të tjera lidhur me protetikën dentare ju lutem mos hezitoni të na kontaktoni në format tona të kontaktit:

Tel: +3555122299

Facebook: Klinika Dentare ‘Ledismile’

Instagram: klinika_ledismile

You May also Like