Periodontologji

PIN

Periodontologjia ose periodontika është specialiteti i stomatologjisë që studion strukturat mbështetëse të dhëmbëve, si dhe sëmundjet dhe kushtet që ndikojnë në to. Indet mbështetëse njihen si periodontium, i cili përfshin gingivat (mishrat), kockën alveolare, çimenton dhe ligamentin periodontal. Një periodontist është një dentist që specializohet në parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjes parodontale dhe në vendosjen e implanteve dentare.

Laser gingivectomy
Kurim i mishrave të dhëmbëve
Punim i dhëmbëve ekzistues
Botox per zvogelimin e dukshmërisë së mishrave të dhëmbëve
Kurora zirkoni për rehabilitim funksional dhe estetik
Ngritje kafshimi dhe rehabilitim i harkur i dhëmbëve në maxile.

Pyetjet më të shpeshta që më bëjnë pacientët në lidhje me trajtimin periodontologjik:

1. Cfarë është sëmundja e mishrave të dhëmbëve?

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve përfshin inflamacionin e mishrave të dhëmbëve

Ajo shkaktohet nga ndërtimi i pllakës bakteriale në gojë, e cila çon në një inflamacion të vijës së mishit të dhëmbëve, i njohur si gingivit. Nëse kjo nuk mjekohet, inflamacioni mund të përhapet në kocka dhe struktura të tjera që mbështesin dhëmbët, gjë që çon në sëmundje më serioze të periodontitit. “Xhepat” mund të formohen në mishrat e dhëmbëve, ku bakteret e dëmshme mund të grumbullohen dhe të provokojnë më shumë inflamacion, duke çuar në humbje të kockës. Si rezultat, dhëmbët bëhen të lirshëm dhe eventualisht mund të bien jashtë.

Në rastin e implanteve, pllaka bakteriale çon në një inflamacion të mishrave të dhëmbëve rreth implantit (mukoziti peri-implant) i cili, nëse lihet i patrajtuar, mund të çojë shpejt në gjendjen më serioze të peri-implantit, që përfshin humbjen e kockës dhe eventualisht mund të nënkupton humbjen e implantit.

2. Cfarë ëshët gingiviti?
Pllakë bakteriale në dhëmbë mund të provokojë inflamacionin e vijës së mishit të dhëmbëve, gjendje e njohur si gingivit. Mishrat e dhëmbëve (gingivat) reagojnë ndaj pranisë së pllakës dentare duke u skuqur- dhe kjo mund të ndodhë pas vetëm disa ditësh. Ky inflamacion – zakonisht që përfshin mishrat e kuqërremtë ose të fryrë – është përgjigjja e trupit ndaj baktereve që janë lejuar të grumbullohen në dhëmbë.

Gingiviti është një inflamacion i zakonshëm. Nëse praktikohet higjena optimale orale në shtëpi dhe nëse pllaka bakteriale hiqet rregullisht, mishrat e dhëmbëve mund të shërohen brenda disa ditësh. Sidoqoftë, nëse nuk merret gingiviti, simptomat mund të përkeqësohen dhe të çojnë në sëmundje më serioze të mishrave të periodontitit. Gjatë shtatëzënësisë, ekziston një tendencë e shtuar për gingivit për shkak të ndryshimeve hormonale. Gratë shtatzëna duhet t’i kushtojnë vëmendje të veçantë higjenës së mirë të gojës dhe të shohin një dentist në një fazë të hershme gjatë shtatëzanisë.

3. Cfarë është periodontiti?
Periodontiti është është një sëmundje inflamatore kronike që nxitet nga mikroorganizmat bakterorë dhe përfshin një inflamacion të rëndë kronik që shkakton shkatërrimin e aparatit mbështetës të dhëmbit dhe mund të çojë në humbjen e dhëmbit. Mund të çojë edhe në probleme të tjera shëndetësore.

Periodontiti gjithmonë fillon me pezmatimin e mishrave të dhëmbëve, i njohur si gingiviti. Ky inflamacion – zakonisht që përfshin mishrat e lëkurës së kuqërremtë ose të enjtur dhe gjakderdhjen kur lani dhëmbët ose kafshon ushqimin – është përgjigja e trupit ndaj baktereve që janë lejuar të grumbullohen në dhëmbë.

Ky inflamacion mund të përhapet më pas në mishrat e dhëmbëve dhe përgjatë rrënjëve të dhëmbëve. Kjo mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të indeve (ose “ligamentin periodontal”) rreth dhëmbëve dhe kockës mbështetëse. Dhëmbët fillojnë të lirohen dhe përfundimisht mund të humbasin.

Kjo më pas mund të çojë në probleme me përtypjen e ushqimit dhe të folurit, si dhe të shkaktojë dëme estetike në buzëqeshjen tuaj.

Në shumë njerëz, ky është një proces gradual që zhvillohet gjatë shumë viteve. Sidoqoftë, disa të rritur të rinj kanë një formë shumë aktive të sëmundjes, e cila shkakton heqje të hershme dhe humbje të dhëmbëve. Rreth 40 përqind e njerëzve vuajnë nga periodontiti. Në mesin e të rriturve, vlerësohet se rreth 70% e humbjes së dhëmbëve është shkaktuar nga periodontiti.

Lajmi i mirë është se – nëse zbulohet dhe trajtohet – procesi mund të ndalet dhe shëndeti i mishrave të dhëmbëve mund të rikthehet.

4. Ku qëndron ndryshimi midis gingivitit dhe periodontitit?
Gingiviti është një inflamacion që është i kufizuar në vijën e mishrave, ndërsa në periodontit ka humbje të nofullës, ligamentit periodontal dhe çimentos rrënjor. Në gingivit, ende nuk ka ndonjë humbje të strukturave që mbajnë dhëmbët në vend. Kjo do të thotë që higjiena e mirë orale në shtëpi mund të ndalojë gingivitin dhe të rivendosë mishrat e shëndetshme.

Zirkon qeramikë dhe metal porcelan, super estetike plus gingivectomy me laser dhe botox për gummy smile.

Por me periodontitin, është ndryshe. Pasi inflamacioni të ketë shkaktuar humbje të eshtrave, ky dëmtim nuk mund të riparohet. Trajtimi i periodontitit kërkon më shumë sesa higjenë e mirë orale në shtëpi. Ajo ka nevojë për kujdes profesional nga një dentist ose periodontist.

Në Klinikën Dentare ”Ledismile” do të gjeni specialistët e duhur për t’ju informuar në lidhje me cdo lloj problemi dentar.

5. Mishërat e dhëmbëve të mijë janë të dëmtuar: do të thotë kjo që kam periodontit?
Mishrat e dhëmbëve nuk janë shkaktuar gjithmonë nga periodontiti. Ndonjëherë, mishrat e dhëmbëve provokohen duke larë dhëmbët shumë fuqishëm, gjë që dëmton linjën e mishrave të dhëmbëve. Kur shërohet, linja e mishit të dhëmbëve tërhiqet më tej derisa rrënja e dhëmbit nën mishin e dhëmbit të ekspozohet.

Edhe nëse ndryshoni zakonet tuaja të higjienës orale dhe pastroni dhëmbët më pak me forcë, recesioni i mishrave të dhëmbëve nuk do të kthehet.

Në periodontit, dëmtimi fillestar i strukturës mbështetëse të dhëmbit mund të mos jetë i dukshëm dhe mishrat e dhëmbëve mund të zvogëlohen vetëm pasi sëmundja të jetë vendosur vetë. Specialistët në ”Ledismile” do të jetë në gjendje t’i ekzaminojë dhe të shpjegojë nëse periodontiti është shkaku dhe do ju ofrojnë trajtimin e duhur.

6. Cilat janë shkaqet e periodontitit?
Periodontiti shkaktohet gjithmonë nga ndërtimi i baktereve në formën e pllakës dentare. Një gojë e shëndetshme ka më shumë se 700 lloje të ndryshme të baktereve, shumica e të cilave janë plotësisht të padëmshme. Por kur nuk i pastrojmë dhëmbët mjaftueshëm, depozitat bakteriale ndërtohen pranë mishrave të dhëmbëve, duke formuar një “pllakë” – dhe kjo krijon kushte që bakteret më të rrezikshme të lulëzojnë.

Nëse kjo pllakë bakteriale, e cila është e butë, nuk hiqet me anë të larjes, mineralet depozitohen brenda saj dhe formohet një depozitë e fortë në dhëmbin e quajtur tartar (ose llogaritës). Prania e tartarit inkurajon rritjen e pllakës bakteriale drejt rrënjëve të dhëmbëve. Kjo çon në një dobësim të lidhjes së rrënjës në mishin e dhëmbëve dhe krijimin e një hendeku – të quajtur një xhep periodontal – midis dhëmbit dhe mishit. Ky xhep është një vend ideal për të mbledhur dhe shumuar bakteret e dëmshme, gjë që çon përpara sëmundjen pasi bakteret lëshojnë toksina që shkaktojnë më tej mekanizmat mbrojtës të trupit.

Ashpërsia dhe shpejtësia me të cilën përparon periodontiti varet nga faktorët përfshirë: numrin dhe llojin e baktereve të pranishëm, forca e mbrojtjes së një individi, prania ose mungesa e faktorëve të rrezikut (p.sh. pirja e duhanit, diabeti), faktorët gjenetikë. lloje të caktuara të ilaçeve. Për shembull, sa më agresive të jenë bakteret dhe sa më i dobët të jetë reagimi imunitar i pacientit, aq më aktiv do të jetë sëmundja. Dhe nëse pacienti është duhanpirës ose ka diabet, mbrojtja e trupit mund të dobësohet që mund të shpejtojë procesin e sëmundjes. Disa ilaçe – siç janë agjentët antihipertensivë ose vazodiluese dhe imunoterapia – mund të ndikojnë në përgjigjen inflamatore ndaj pllakës dhe t’i bëjnë pacientët më të ndjeshëm ndaj gingivitit. Por është shumë e rëndësishme të mbani mend se pa akumulimin e pllakës bakteriale, periodontiti nuk do të ndodhë.

6. Cilat janë pasojat e periodontitit?
Humbja e dhëmbit – Nëse përparimi i inflamacionit parodontal nuk është ndalur, strukturat mbështetëse të dhëmbëve – përfshirë kockën përreth – shkatërrohen. Dhëmbët përfundimisht lirohen dhe humbasin ose duhet të hiqen. Në mesin e të rriturve, vlerësohet se rreth 70% e humbjes së dhëmbëve është shkaktuar nga periodontiti.


Problemet me ngrënien – Periodontiti dobëson strukturat që mbajnë dhëmbët në vend. Dhëmbët me tela mund të shkaktojnë probleme kur përtypni. Njerëzit e prekur mund të përshtaten dhe të ndryshojnë zakonet e tyre të përtypjes në dhëmbë që akoma mund të përdoren. Por nëse dëmi vazhdon – dhe veçanërisht nëse dhëmbët janë të humbur – njerëzit mund të përfundojnë në gjendje të hanë vetëm ushqime të buta.


Problemet me të folurit – dhëmbët e lirshëm të shkaktuara nga periodontiti mund ta bëjnë të vështirë të folurën e qartë. Nëse dhëmbët e parë të dukshëm në nofullën e sipërme janë të detyruar të ndahen për shkak të periodontitit, boshllëqet që lindin mund të shkaktojnë probleme në të folur (për shembull, tingëllimet sibilant si “S” mund të mos shprehen qartë).


Problemet me pamjen – Njerëzit me periodontit mund të kenë probleme me shfaqjen e tyre (probleme estetike). Mishrat e dhëmbëve janë të kuq të errët për shkak të inflamacionit, dhëmbët duken më të gjatë për shkak të mishrave të dhëmbëve, dhe rrënjët (të cilat janë më të errëta se kurora e dhëmbëve) bëhen të dukshme – të gjitha këto mund të duken jo tërheqëse. Ndërsa dhëmbët lirohen, ata mund të lëvizin larg duke lënë hapësira të errëta (trekëndësha të zeza) midis tyre.


Aromë e keqe – Bakteret që shkaktojnë inflamacionin e përfshirë në periodontit mund të shkaktojnë edhe arpmë të keqe (halitoza). Llojet e baktereve që shkaktojnë periodontit lulëzojnë në xhepat e mishërave dhe prodhojnë përbërës të paqëndrueshëm të squfurit. Aroma e keqe duhet të trajtohet nga pastrimi profesional i dhëmbëve dhe higjena e mirë orale në shtëpi.


Efektet negative për shëndetin në përgjithësi – Dihet se sëmundja parodontale e patrajtuar mund të ketë pasoja të rënda për shëndetin e përgjithshëm. Periodontiti nënkupton një rrezik të shtuar të vuajtjes së diabeteve, sëmundjeve të zemrës, sëmundjes cerebrovaskulare dhe komplikimeve në shtatzani (pre-eklampsia, lindja e parakohshme dhe pesha e ulët e lindjes).

7. Si të parandaloj periodontitin?

Inflamacioni i mishrave të dhëmbëve nuk është as normal, as i pashmangshëm. Sëmundjet e mishrave të dhëmbëve – sëmundja e stomakut dhe periodontiti – mund të parandalohen duke kujdesur dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Kjo nënkupton adoptimin e zakoneve të mira në higjenën orale dhe marrjen e kontrolleve të rregullta profesionale (të paktën një herë në vit).


Elementet themelore të higjenës së mirë orale janë:

– Lani dhëmbët tuaj të paktën dy herë në ditë, për të paktën dy minuta, duke përdorur një manual ose një furçë dhëmbësh elektrike.

– Pastroni midis dhëmbëve të paktën një herë në ditë duke përdorur furça interdental (të njohura edhe si furça ndërroksimale) dhe fije dhëmbi nëse boshllëqet janë shumë të vogla për furça. Ju mund të keni nevojë të përdorni furça me madhësi të ndryshme për mangësi të madhësive të ndryshme. Ky pastrim interdental duhet të bëhet përpara se të lani dhëmbët.

– Pas larjes së dhëmbëve tuaj, mund të përdoren gargarë antiseptikë, pasi ato mund të parandalojnë akumulimin e pllakës deri në 12 orë. Larjet e gojës të klorheksidinës janë më të efektshmet, por kanë disa efekte anësore si ngjyrosja e dhëmbëve, gjuha e zezë, ndryshimi i shijes dhe nganjëherë erozioni i indeve të buta të gojës. Larjet e gojës të klorheksidinës rekomandohen të përdoren për maksimum dy javë.

Nëse keni pyetje të tjera lidhur me periodontologjinë ju lutem mos hezitoni të na kontaktoni në format tona të kontaktit:

Tel: +3555122299

Facebook: Klinika Dentare ‘Ledismile’

Instagram: klinika_ledismile

You May also Like