Kirurgji dentare

PIN

Kirurgjia dentare është përfshin një numër i procedurave mjekësore që përfshijnë ndryshimin artificial të dentizmit; me fjalë të tjera, operacioni i dhëmbëve, mishrave dhe eshtrave të nofullave.

Disa nga më të zakonshmet janë:

Endodonti (operacioni që përfshin pulpën ose rrënjën e dhëmbit)

Terapia e kanalit të rrënjëve

Pulpotomia – hapja e dhomës së pulpës së dhëmbit për të lejuar që një infeksion të thahet; zakonisht një pararendës i një kanali rrënjësor

Pulpektomia – heqja e pulpës nga dhoma e pulpave për të lehtësuar përkohësisht dhimbjen; zakonisht një pararendës i një kanali rrënjësor

Apikektomia – një rezeksion i rrënjës fundore. Ndonjëherë vetëm një kanal rrënjësor është i mjaftueshëm për të lehtësuar dhimbjen dhe fundi i dhëmbit, i quajtur kulmi, hiqet duke hyrë nëpër gingivë dhe duke nxjerrë në mënyrë kirurgjikale materialin e sëmurë.

 Protetika dentare

Kurorë (kapele) – mbulesë artificiale e një dhëmbi të bërë nga një larmi materialesh biokompatibile, duke përfshirë CMC / PMC (kompozitë metalike prej qeramike / porcelani), ari ose një përzierje prej kallaji / alumini. Dhëmbi themelor duhet të riformohet për të akomoduar këto restaurime fikse

Facetat – mbulesa artificiale të ngjashme me lart, përveç që ato mbulojnë vetëm sipërfaqen përpara (labiale ose bucale) të dhëmbit. Zakonisht vetëm për qëllime estetike.

Ura – një protezë fikse, në të cilën dy ose më shumë kurora janë të lidhura së bashku, të cilat zëvendësojnë një dhëmb ose disa dhëmbë të humbur përmes një ure. Në mënyrë tipike përdoret pas një ekstraktimi.

Implant – një procedurë në të cilën një implant titaniumi vendoset kirurgjikalisht në kockë (mandibilë ose maxilla), qëndron një përiudhë pezull për t’u shëruar, dhe 4-6 muaj më vonë një dhëmb artificial është i lidhur me implantin nga çimentoja ose mbahet nga një vidë.

Protezat (dhëmbët e rremë) – një grup i pjesshëm ose i plotë i dentizmit i cili ose bashkangjitet në dhëmbë fqinj me përdorimin e lidhjeve metalike ose plastike ose në sipërfaqen e gingivës ose palatalit duke përdorur ngjitës.

Proteza e mbështetur nga implanti – një kombinim i protezave dhe implanteve; bazat vendosen në kockë, lejohen të shërohen, dhe pajisjet metalike fiksohen në sipërfaqen e gingivës, pas së cilës protezat vendosen në majë dhe fiksohen në vend.

Trajtimi ortodontik

Implantet dhe proteza e mbështetur nga implantet – gjithashtu një trajtim ortodontik pasi përfshin kockat.

Apikektomia – gjithashtu një trajtim ortodontik si pjesë e strukturës themelore të kockave duhet të hiqet.

Nxjerrja – një procedurë në të cilën një dhëmb i sëmurë, i tepërt ose problematik hiqet, ose duke tërhequr ose prerë nga jashtë. Kjo procedurë mund të bëhet nën anestezi lokale ose të përgjithshme dhe është shumë e zakonshme – shumë njerëz i kanë hequr dhëmbët e pjekurisë para se të bëhen problematikë.

Fibototomia – një procedurë për të prishur fibrat rreth një dhëmbi, duke e parandaluar atë të rikthehet.

Periodontika – specialiteti i stomatologjisë që studion strukturat mbështetëse të dhëmbëve, si dhe sëmundjet dhe kushtet që ndikojnë në to.

Kirurgji oral dhe maksilofaciale – është një specialitet kirurgjik që përqendrohet në kirurgjinë rikonstruktive të fytyrës, operacionin e traumës së fytyrës, zgavrën me gojë, kokën dhe qafën, gojën dhe nofullat, si dhe kirurgjinë kozmetike të fytyrës.

Të gjitha këto shërbime janë në dispozicionin tuaj vetëm në Klinikën Dentare ”Ledismile”.

Anestezia dentare

Stomatologët injektojnë anestezikë për të bllokuar transmetimin ndijor nga nervat alveolarë. Nervat superior alveolar zakonisht nuk anestezohen direkt sepse janë të vështira për t’u afruar me një gjilpërë. Për këtë arsye, dhëmbët maxilar zakonisht anestezohen në vend duke futur gjilpërën poshtë mukozës orale që rrethon dhëmbët. Nervi inferior alveolar është ndoshta anestetizohet më shpesh se çdo nerv tjetër në trup. Për ta anestezuar këtë nerv, dentisti fut gjilpërën disi përtej molarit të fundit të pacientit.

Nëse keni pyetje të tjera lidhur me kirurgjinë dentare ju lutem mos hezitoni të na kontaktoni në format tona të kontaktit:

Tel: +3555122299

Facebook: Klinika Dentare ‘Ledismile’

Instagram: klinika_ledismile

You May also Like