Ortodonci

PIN

Ortodoncia është një specialitet i stomatologjisë që merret me diagnostikimin, parandalimin dhe korrigjimin e dhëmbëve dhe nofullave të dëmtuara. Gjithashtu mund të përqëndrohet në modifikimin e rritjes së fytyrës, i njohur si ortopedi dentofaciale.

Trajtimi ortodontik përdoret në rastet vijuese:

– Pozicionimi jo i duhur i nofullave. Nofulla e sipërme ose e poshtme e pacientit janë të shtyra përpara, duke rezultuar në një malokluzion.

– Pozicionimi jo i duhur i dhëmbëve. Dhëmbët janë të prirur fort në drejtime të ndryshme ose shtyhen nga grupi i dhëmbëve, me anë të të cilit rradhët e dhëmbëve bëhen të pabarabartë, dhe ka probleme me kafshimin dhe dhëmbët.

Pyetjet më të shpeshta që më bëjnë pacientët në lidhje me ortodoncinë:

1. Cila është mosha e duhur për t’u vizituar te një ortodont?

Nëse dëshironi të përmirësoni pamjen dhe buzëqeshjen tuaj, atëherë çdo moshë mështë një mosha e duhur për të bërë një konsultë ortodontike. Rekomandon që fëmijët së pari të vizitojnë një ortodont rreth moshës shtatë vjeç; megjithatë, trajtimi ortodontik nuk është ekskluziv për fëmijët dhe adoleshentët, rreth një në çdo pesë pacientë ortodontik  janë mbi moshën 21 vjeç. Pavarësisht nëse po mendoni për trajtim për veten tuaj ose për një fëmijë, çdo kohë është një kohë e mirë për të vizituar ortodontin .

2. Për sa kohë do të më duhet të mbaj aparat dentar?

Koha e mbajtjes së aparatit dentar është e ndryshme në varësi të pacientit, sepse çdo buzëqeshje i përgjigjet ndryshe trajtimit. Kohët e trajtimit mund të zgjasin diku midis 6 dhe 30 muaj, por shumica e trajtimeve standarde zgjasin rreth 22 muaj. Ortodontët e Klinikës Dentare ”Ledismile” do të jenë gjithmonë të gatshëm t’ju japin të gjitha informacionet e nevojshme duke përfshirë edhe kohën maksimale të mbajtjes së aparatit.

3. Është i dhimbshëm procesi i mbajtjes së aparatit dentar?

Mbajtja e aparatit dentar nuk është aspak e dhimbshme. Vetëditët e para të vendosjes së tij do të ndjeni pak siklet deri sa goja, mishërat e dhëmbëve dhe faqet të mësohen me objektin e ri.

4. Pas vendosjes së aparatit dentar do më duhet t’i laj më shpesh dhëmbët?
Pas vendosjes së aparatit, duhet të lani dhëmbët të paktën tre herë në ditë për të mbajtur dhëmbët, mishrat e dhëmbëve dhe gojën tuaj të shëndetshëm dhe të pastër. Brushja rregullisht do të ndihmojë në largimin e çdo ushqimi që mund të kapet midis sytjenave. Ju gjithashtu duhet të fluturoni çdo ditë për të hyrë në lidhëset tuaja kur furça juaj nuk është në gjendje të arrijë. Ortodonti juaj mund t’ju tregojë se si duhet të lyeni dhe pastroni siç duhet pasi të vendosen formatimet tuaja.

5. Si funksionon trajtimi ortodontik?

Pasjisja ortodontike metalike, qeramike ose plastike që mund të jetë e lëvizëshme ose jo (sic është aparati klasik), i cili lidhet me dhëmbët duke ushtruar forcë mbi ta për ti lëvizur drejt pozicionimit normal?

6. Cfarë mund të ha nëse vendos aparat dhëmbësh?

Në momentin që vendosni aparat  do t’ju duhen disa ditë që të përshateni për të ngrënë normalisht. Gjatë ditëve të para këshillohet konsumimi i ushqimeve të buta dhe pasi të mësoheni me aparatin mund të ktheheni te ushqimet tuaja të preferuara.

7. Të vendos aparat tradicional apo maskerina?

Aparatet tradicionalë janë jashtëzakonisht efikasë në rregullimin e çështjeve komplekse të dhëmbëve, dhe shpesh funksionojnë më shpejt në mbylljen e boshllëqeve dhe përafrimin e dhëmbëve sesa maskerinat.

Shumica e pacientëve kanë tendencë të preferojnë maskerinat sepse janë të tejdukshme. Maskerinat duhet të mbahenrreth 22-24 orë në ditë për 6 deri në 18 muaj. Kjo gjithashtu do të varet nga nevojat e pacientit dhe nëse pacientët kanë çështje më komplekse të dhëmbëve, aparatet metalike mund të jenë një mundësi më e mirë.

8. Pse ndodhin c’rregullimet ortodontike?

 – Faktorë trashëgues,

– Anomali kongjenitale (buza, qiellza e çarë etj),

– Mosfunksionimet (frymëmarrja në gojë etj),

 – Zakonet e dëmshme (thithja e gishtit të madh etj),

 – Humbja e parakohshme e dhëmbëve për shkak të zgavrave,

 – Problemet e mishrave të dhëmbëve (problemet periodontologjike) të shkaktuara nga lëvizja e   dhëmbëve,si rezultat i mos gjetjes së hapësirës së mjaftueshme të dhëmbëve të pjekurisë,

 – Forma e shtrirë.

Nëse keni pyetje të tjera lidhur me ortondoncinë ju lutem mos hezitoni të na kontaktoni në format tona të kontaktit:

Tel: +3555122299

Facebook: Klinika Dentare ‘Ledismile’

Instagram: klinika_ledismile

You May also Like