Endodonti

PIN

Trajtimi i kanalit të rrënjëve (i njohur edhe si terapi endodontike, trajtim endodontik ose terapi e kanalit rrënjë) është një sekuencë trajtimi për pulpën e infektuar të një dhëmbi i cili ka për qëllim të rezultojë në eliminimin e infeksionit dhe mbrojtjen e dhëmbit të dekontaminuar nga pushtimi i ardhshëm mikrobik. Kanalet e rrënjës dhe dhoma e tyre e lidhur e pulpave, janë gropat fizike brenda një dhëmbi që natyrisht janë të banuar nga indet nervore, enët e gjakut dhe entitetet e tjera qelizore. Së bashku, këto artikuj përbëjnë pulpën e dhëmbëve

 Terapia endodontike përfshin heqjen e këtyre strukturave, dezinfektimin dhe formimin, pastrimin dhe dekontaminimin e mëvonshëm të zgavrave me skedarë të vegjël dhe zgjidhje për ujitje, dhe zbehjen (mbushjen) e kanaleve të dekontaminuara. Mbushja e kanaleve të pastruara dhe të dekontaminuara bëhet me një mbushje inerte siç është gutta-percha dhe zakonisht një çimento me bazë eugenolin e oksidit të zinkut.

Rrëshira epoksike është e përdorur për të lidhur gutta-perch-ën në disa procedura të kanalit rrënjë. Endodontika përfshin si trajtime endodontike parësore ashtu edhe dytësore si dhe operacione periradikulare e cila zakonisht përdoret për dhëmbë që ende kanë potencial për shpëtim.

Pyetjet më të shpeshta që më bëjnë pacientët lidhur me trajtimin endontik:

1. Cfarë është trajtimi endodontik?
Hapësira brenda një dhëmbi përmban ind të butë të quajtur pulpë dhëmbësh. Prishja, procedurat e përsëritura të dhëmbëve, çarje ose trauma në gojë mund të shkaktojnë që pulpat të acarohen, të përflaken ose të infektohen. Kur kjo ndodh, nevojitet trajtim endodontik. Nëse lihet i patrajtuar, rezultati mund të jetë dhimbja, ndjeshmëria ndaj nxehtësisë ose të ftohtit, zbardhja e dhëmbit, ënjtja ose një enë kulluese në mishrat e dhëmbëve.

2. Si kryhet terapia endodontike?

Terapia e kanalit të rrënjëve bëhet në mënyrë rutinore në një ose dy vizita. Pas një ekzaminimi, i cili përfshin rrezet X, do të bëhet një diagnozë dhe do të paraqiten opsionet e trajtimit. Nëse zgjidhet trajtimi endodontik, atëherë administrohet një anestezion lokal. Dhëmbi është i izoluar me një fletë të hollë gome (digë gome) për të mbrojtur fytin tuaj nga lëngjet dhe mbeturinat.

3. Si e shpëton terapia endodontike dhëmbin?
Gjatë trajtimit endodontik, pulpat e dëmtuara ose të infektuar hiqen. Pas pastrimit dhe formësimit me kujdes të pjesës së brendshme të dhëmbit, kjo hapësirë ​​mbushet dhe vuloset. Pas një kanali rrënjësor, do të vendoset një kurorë ose restaurim tjetër për ta mbrojtur dhe rikthyer atë në funksion të plotë.
“Endo” është fjala greke për “brenda” dhe “odont” është greqisht për “dhëmb”.

Një hapje e vogël bëhet përmes sipërfaqes përtypëse të dhëmbit e cila lejon hyrjen në zonën e pulpës së dhëmbit dhe kanalet rrënjësore. Pas përcaktimit të gjatësisë së kanaleve, ato zmadhohen dhe pastrohen me instrumente të vegjël dhe dezinfektues. Endodontisti mbush dhe vulos hapësirën e kanalit me një material të quajtur gutta-percha. Një mbushje e përkohshme vendoset pastaj në hapjen e hyrjes.

4. A është i dhimbshëm procesi?
Procedura normalisht nuk shkakton më shumë shqetësime sesa një mbushje. Trajtimi i kanalit të rrënjëve mund të duket i dhimbshëm, por është një reputacion relativisht i gabuar; në këtë rast është sëmundja që duhet të fajësohet dhe jo kurimi. Me fjalë të tjera, infeksionet që e bëjnë trajtimin e domosdoshëm në radhë të parë, shpesh janë të dhimbshme sepse janë inde inflamatore që kanë shumë nerva dhe për këtë arsye është shumë i ndjeshëm. Trajtimi i kanalit të rrënjëve në të vërtetë heq këtë dhimbje!

5. Cfarë ndodh pas procedurës?

Dhëmbi juaj mund të jetë i ndjeshëm për disa ditë, por çdo siklet zakonisht mund të lehtësohet me ilaçe kundër dhimbjes ose anti-inflamatorë. Do t’ju udhëzohet të shmangni përtypjen në atë dhëmb derisa të marrë mbushjen e tij të përhershme, e cila mund të vendoset disa ditë më vonë. Në varësi të faktit se si do të fillonte dhëmbi, mund të ketë nevojë për një kurorë me mbulim të plotë. Këto do të konsultohen gjatë një takomi në Klinikën Dentare ”Ledismile”.

6. Si mund të shmang trajtimin e dhëmbëve në të ardhmen?

Lajini dhëmbët çdo ditë. Qëndrojini besnik një diete të shëndetshme me pak sheqer dhe shmangni pijet me acid. Bëni pastrime dhe kontrolle të rregullta profesionale. Dhe nëse jeni aktiv në sport, konsideroni të porosisni një ruajtëse të bërë me porosi për të mbrojtur dhëmbët tuaj nga dëmtimi.

Nëse keni pyetje të tjera lidhur me trajtimin endodontik ju lutem mos hezitoni të na kontaktoni në format tona të kontaktit:

Tel: +3555122299

Facebook: Klinika Dentare ‘Ledismile’

Instagram: klinika_ledismile

You May also Like